Skip to main content

Euroopa Komisjon teatas teisipäeval, et kolmele EL-i riigile Itaaliale, Hispaaniale ja Poolale antakse kriisivastase programmi SURE raames 17 miljardit eurot rahalist abi peamiste tööstusharude ja töökohtade säilitamiseks COVID-19 tingimustes.

„Euroopa Komisjon on eraldanud Itaaliale, Hispaaniale ja Poolale programmi SURE raames 17 miljardit eurot finantsabi esimese osana. Täna toimunud operatsiooni tulemusena sai Itaalia 10 miljardit eurot, Hispaania 6 miljardit eurot ja Poola 1 miljard eurot. Pärast rahastamisprogrammi lõppu saab Itaalia 27,4 miljardit eurot, Hispaania 21,3 miljardit eurot ja Poola 11,2 miljardit eurot, ”märgitakse avalduses.

 

Seda toetust antakse soodsate laenude vormis ja selle eesmärk on aidata liikmesriikidel toime tulla eelarvekulude järsu suurenemisega, mis on tingitud vajadusest pidurdada töötuse kasvu. Nende fondide eesmärk on finantseerida eelkõige rahvuslikke osalise tööajaga programme või sarnaseid meetmeid, mida ELi riigid võtavad kasutusele koroonaviiruse kriisiga võitlemiseks.

Nagu varem teatatud, võttis Euroopa Liit septembri lõpus vastu nn SURE programmi raames 87,9 miljardi euro suuruse 17 EL-i riigile mõeldud finantsabipaketi, mille eesmärk on toetada Euroopa ettevõtteid ja säilitada töökohti COVID-19 kriisis.

 

Programm SURE on üks kolmest elemendist 540 miljardi euro suuruses rahalises turvavõrgus, mille Eurogrupp kooskõlastas käesoleva aasta aprillis ja mille ELi juhid kiitsid heaks töötajate ja ettevõtete kaitsmiseks koroonaviiruse kriisi ajal.