Skip to main content

Keegi ei saa öelda, et 2018. aasta esimene kvartal pole olnud USA majandusele turgutav. Puhkusepakettide müük on kolme kuu jooksul kasvanud, töötusmäär on jäänud madalaks ning palgad jätkavad kasvu. Seejuures on krediidandjad mõistnud, et nõudlus globaalsel laenuturul on tõusmas, mistõttu on võimalik raha laenata üha suurema intressimääraga.

2018. aasta viljakas finantspinnas väike-ettevõtjatele valmistati ette eelmisel aastal, mil heaks kiidetud ärilaenude taotluste arv kasvas suurpankade puhul 25 protsenti ja eralaenude turg suisa 64,3 protsenti. Just kogukonna-põhised era- ja ühistulised pangad on kasvatanud laenumahte ning ka tehnoloogia on suutnud e-teenuste abil tuua krediidiandja ja laenutaotleja üksteisele lähemale.

Seevastu annavad suurpangade tõenäoliselt erapankadele tagasilöögi, kuna on suurema kapitalimahu tõttu pakkuma paremaid ärilaenu tingimusi ning väiksemat riski. Nii jäävad erapankadele kliendid kelle krediidireiting ning laenuteenindamise võimekus võib olla tavapärasest madalam.

Nii võib tõdeda, et Trumpi administratsiooni protektsionistlik majanduspoliitika süstib USA siseturule optimismi ning üha rohkem investoreid jätavad suuremad investeeringud koju. See aga tähendab, et USA turul on üha kergem alustada ettevõtlusega, kuna krediidiasutused suured või väiksed nõus meeleldi panema vajaliku algkapitali lauale.