Skip to main content

2018. aasta algas Euroopa laenuturul paguguga, kui võlakohustuste turule 10 miljardi euro väärtuses sündikaatlaene, mida annavad mitu panka ühtsetel alustel ühtse taotluse alusel. Sündikaatlaenudega rahastatakse suuri investeeringuid, kuid samas kõrget tootlikust pakkuvaid projekte.

2017. aasta viimasel kuul sõlmiti 25 hiidlaenu. Neist viie suurema laenulepingu maht ületas kokkuvõttes 8,2 miljardit eurot. Veel mõne aasta eest olid haruldased tehingud, mis ületasid miljardi euro piiri. Kuid nüüd on ettevõtete likviidsus taas kasvanud, mistõttu on turul rohkem enesekindlust anda kõrge riskimääraga krediiti.

Analüütikute hinnangul on Euroopa ärilaenude turg muutnud stabiilsemaks ning investorite enesekindlus on taastumas. Nii jääb rohkem suur investeeringuid ja neid toetavaid finantseerimislepinguid Euroopa majandusruumi.

Majanduskriisist taastudes vaatasid paljud Euroopa ettevõtted tugevate Ühendriikide laenupakkujate poole, kuid nüüdseks on Euroopas rahastamise võimekus taas kasvutrendis. See tähendab, et kui majanduse kõrgtasemel on soodsad tingimused majandustegevuseks, siis peegeldub see tarbjate tasemele.

Taolised sündikaatlaenud pangandusettevõtete kasumeid, süstib enesekindlust väärtpaberiturule ning muudavad äriideede investeerimisvõimaluste leidmise märkimisväärselt kergemaks.

Pangandusekspertide sõnul on seetõttu 2018. aastal ettenäha laenuturu aktiviseerumist. Kui Euroopa ettevõtjad suudavad lõigata kasumit nii laenu- kui ka väärtpaberiturult, siis võib laenuturu mahuks sel aastal kujuneda 6 kuni 8 miljardit eurot.